تحولات منطقه

عملیات میدانی ششمین سرشماری کشاورزی سال ۱۴۰۳ همزمان با سراسر کشور طی مراسمی در روستای صیدآباد بخش مرکزی شهرستان مشهد در خراسان رضوی آغاز شد.

عملیات میدانی سرشماری کشاورزی در خراسان رضوی آغاز شد
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، امروز عملیات میدانی ششمین سرشماری کشاورزی سال ۱۴۰۳ همزمان با سراسر کشور طی مراسمی در روستای صیدآباد بخش مرکزی شهرستان مشهد در خراسان رضوی آغاز شد.

استاندار خراسان رضوی در این مراسم که با حضور جمعی از کشاورزان، ماموران سرشماری، فرماندار مشهد و نیز تعدادی از مدیران کل دستگاه‌های اجرایی برگزار شد، با اشاره به سهم ۱۱ درصدی حوزه کشاورزی در تولید ناخالص استان گفت: امنیت غذایی کشور جزو اصلی‌ترین موضوعات و ایران یکی از محورهای اصلی فعالیت کشاورزی است. در استان این موضوع اهمیت بیشتری دارد. سهم کشاورزی از حوزه تولید ناخالص داخلی کشور ۸.۲ درصد و در خراسان رضوی ۱۱.۱ درصد است این یعنی خراسان رضوی سه درصد از میانگین تولید ناخالص کشور در حوزه کشاورزی جلوتر است.

غلامحسین مظفری افزود: استانداردهای جهانی سازمان جهانی غذا معمولاً کشورها را هر ۱۰ سال یک بار ملزم کرده تا برای برنامه‌ریزی بهتر، آمار و سرشماری داشته باشند. که این کار در بسیاری از کشورها انجام نمی‌شود، اما خوشبختانه در ایران امروز ششمین سرشماری بعد از انقلاب انجام می‌شود که نشان‌دهنده اهمیت موضوع است. اگر قرار باشد در هر جامعه‌ای برنامه‌ریزی کرده و از فرصت‌ها و امکانات استفاده کنیم، باید مبتنی بر آمار و اطلاعات دقیق باشد، در حوزه کشاورزی نیز به این دلیل که به امنیت غذایی کشور برمی‌گردد، این موضوع اهمیت دارد.

وی با بیان اینکه تولیدات ما در حوزه کشاورزی قابل‌ توجه است، عنوان کرد: از جهاد کشاورزی درخواست دارم به زنجیره ارزش و ایجاد ارزش افزوده توجه جدی داشته باشد. اینکه سهم کشاورزی استان از تولید ناخالص ملی سه درصد بیشتر از کشور بوده، اتفاق خوبی است، اما با واقعیت اقلیم خشک و نیمه‌خشک استان مواجه هستیم، بنابراین باید این حجم تولیدات را به بالاترین ارزش تبدیل کنیم.

استاندار خراسان رضوی خاطرنشان کرد: ما تولیدات بسیار خوبی در حوزه کشاورزی استان داریم، اما باید برنامه‌ریزی شود تا در مراحل بعد از تولید به ارزش افزوده بهتری تبدیل شوند، در واقع توجه به ارزش افزوده در این حوزه مهم است. به‌طور مثال در تولید زعفران بالاترین جایگاه را در کشور و حتی دنیا داریم، اما اسم ما به عنوان تولیدکننده در بین پنج کشور دنیا نیز مطرح نیست.

مظفری بیان کرد: در همه شهرستان‌ها آمار نشان‌دهنده این است که تولیدات خوبی داریم اما محصولات صادراتی باید بیشتر شوند، در این حوزه باید حرف بیشتری برای گفتن داشته باشیم.

وی گفت: در سفری به غرب استان متوجه شدم، یک شهرستان به ظاهر کوچک به‌نام خوشاب ۱۲ هزار هکتار پسته تولید می‌کند، در این شهرستان اتفاقات خوبی افتاده و نزدیک به ۵۰ میلیون دلار صادرات پسته دارد که برای شهرستان ۴۰ هزار نفری رقم خوبی است.

استاندار خراسان رضوی عنوان کرد: در روستای بیزه در شهرستان غربی داورزن یک هزار و ۱۸۰ تن تولید فلفل خشک داریم که بخش عمده آن به پاکستان و هند صادر می‌شود، اما خروجی آن در داورزن دیده نمی‌شود. به نظر باید در حاشیه جاده مرکز بزرگ ادویه‌جات و غرفه وجود داشته باشد تا تاجر پاکستانی و هندی از اینجا خرید کند و پایگاه قوی و قدرتمند برای تولید ادویه‌جات باشد.

مظقری تصریح کرد: در جلسه ستاد حاشیه‌نشینی شهر مشهد به این نتیجه رسیدیم که اگر قرار است مسائل این شهر حل و حاشیه شهر مدیریت شود، باید به روستاهای دوردست بیشتر رسیدگی شود تا مهاجرت حتی معکوس شود.

فعالیت ۳۱ آمارگیر در مشهد طی سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳   

فرماندار مشهد نیز در این مراسم از شرایط خوب تولیدات کشاورزی و دامی در این شهرستان گفت و با اشاره به شروع عملیات میدانی سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳ بیان کرد: برای سرشماری عمومی کشاورزی مشهد، ۱۰ تیم با ۳۱ آمارگیر فعال هستند تا بتوانیم در سه بخش مرکزی، رضویه و احمدآباد این کلانشهر، بهترین سرشماری را داشته باشیم.

محسن داوری افزود: به‌دلیل وجود مضجع شریف علی‌بن‌موسی‌الرضا(ع) در این شهر، ما مشهد را شهری بسیار معنوی، ارزشمند، بزرگ و برخوردار می‌دانیم؛ اما در کنار وجود این مضجع، رویدادهای بسیار بزرگی دیگری در شهر وجود دارد که از آن جمله می‌توان به رتبه اول مشهد در حوزه کشاورزی اشاره کرد. در زمینه تولید گندم نیز رتبه اول را داریم و ۴۰ درصد بهره‌برداری و تولید محصولات ترکیبی و فرآوری ما در مشهد قرار دارد.

وی ادامه داد: ۲۰ درصد کل کلزا استان در مشهد تولید می‌شود. در زمینه تولید گوجه‌فرنگی نیز رتبه اول و در زمینه چغندر قند رتبه سوم کشوری را داریم. مشهد در زمینه تولید و بهره‌وری تقریبا همه محصولات در رتبه اول است.

فرماندار مشهد با بیان اینکه منابع ما محدود است، اما کم نیست، گفت: اشکال ما در این حوزه در زمینه آمار و اطلاعات است، اگر اطلاعات و آمار خوبی داشته باشیم و برنامه‌ریزی درستی انجام دهیم، با همین منابع می‌توانیم اقدامات خوبی را در مشهد رقم بزنیم.

۱۱۷۲ نفر درگیر آمارگیری در خراسان رضوی هستند

در ادامه رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی در این مراسم گفت: این استان در حوزه کشاورزی جایگاه ویژه‌ای در کشور دارد و متناسب با جمعیت خود، تأمین غذایی انجام می‌دهد بنابراین سرشماری کشاورزی در استان، برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد.

سید جمال‌الدین حسینی افزود: حوزه کشاورزی در استان بسیار مهم بوده و دارای جایگاه متفاوتی است که باید برنامه‌ریزی برای آن با دقت انجام شود.

وی خاطرنشان کرد: مطابق نتایج سرشماری کشاورزی در سال ۹۳، از بین چهار میلیون نفر بهره‌بردار در حوزه کشاورزی در کشور ۳۳۹ هزار نفر در خراسان رضوی بودند که ۸.۵ درصد کل کشور را شامل می‌شود و از این نظر، استان در رتبه اول قرار دارد. از ۱۴.۵ میلیون هکتار زمین زراعی کشور نیز ۱.۳ میلیون هکتار به استان اختصاص داشته است و در این زمینه رتبه اول را دارد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی افزود: در زمینه اراضی باغی، رتبه سوم را بعد از کرمان و فارس داریم، در حالی که از نظر مساحت خاکی رتبه پنجم از آن استان ماست. در تعداد آبادی‌ها با هفت هزار و ۳۴۵ آبادی رتبه چهارم را داریم و از نظر جمعیت رتبه دوم کشور هستیم. از نظر جمعیت روستایی خراسان رضوی با ۸.۷ درصد رتبه اول را دارد. در حوزه شاغلان و دام سبک رتبه اول را داریم و در تولید گوشت، رتبه سوم کشور از آن استان ماست.

حسینی ادامه داد: همه این موارد نشان می‌دهد، خراسان رضوی در حوزه کشاورزی جایگاه ویژه‌ای را در کشور دارد، متناسب با جمعیت خود تأمین غذایی انجام می‌دهد و امنیت غذایی خود را فراهم می‌کند، بنابراین سرشماری کشاورزی برای ما در استان اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی بیان کرد: از ابتدای آبان ماه با کمک فرمانداران در ۳۴ شهرستان استان توانستیم آموزش مأموران سرشماری و کارشناسان فنی را انجام دهیم. ۳۳۹ نفر آمارگیر و ۱۰۸ کارشناس فنی در این برنامه سازمان‌دهی شدند. یک هزار و ۱۷۲ نفر به‌طور مستقیم به‌عنوان عوامل اجرایی در سرشماری درگیر خواهند بودند. با همه این اوصاف نکته مهم این است که اجرای این سرشماری نیازمند همبستگی، همراهی و مشارکت همه بخش‌هاست، امیدواریم مردم در این حوزه مشارکت داشته باشند و در مدت ۴۵ روز عملیات اجرایی همکاری کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.